Material för takomläggning

Ska du anlita takläggare för en omläggning? Klart är att det finns många olika typer takmaterial att välja mellan. Det vanligaste att se i Sverige idag, är tegel, papp och plåt. Genom att rådgöra med din takläggare kan du vara säker på att få ett tak som du är nöjd med. De flesta är generösa och kan ställa upp med en gratis rådgivning kring just ditt projekt.

Tegeltak

Tegelpannor är en investering. Visst, det må kosta en hel del inköp, men det är också ett material som de flesta kan uppskatta. Jämfört med betongpannor, så är det lite dyrare, samtidigt ger det också mer exklusiv känsla enligt många.

En fördel med tegel är att det bara blir vackrare med åren. Många skulle säga att det är det snyggaste taket man kan ha, särskilt efter ett par år, när vädret har påverkat pannornas utseende till det bättre. Tegel kommer varken att blekna, rosta eller tappa färg. Det är inte ovanligt att ett tegeltak kan ligga i över ett sekel och fortfarande se bra ut.

Papptak

En fördel med papptak är att det är billigt i inköp. Vill man hålla ner kostnaderna ordentligt när man anlitar takläggare, så kan papp vara det rätta materialet. Idag har de dessutom en god livslängd, vilket innebär att du inte behöver göra en ny takomläggning redan inom ett par år.

Papp är ett populärt material på sommarstugor och fritidshus. Det är förvisso inte heller ovanligt att se på permanenta bostadshus, men det ger inte ett lika påkostat intryck som exempelvis tegel.

Betongpannor

Betongpannor har stora likheter med tegel, men samtidigt finns ett antal väsentliga skillnader. Medan många skulle säga att tegel bara blir vackrare med åren, så kan kanske inte riktigt samma sak säga som betong. Samtidigt är det ett populärt val, inte minst eftersom det är betydligt billigare att köpa än tegel.

Betongpannor är känt som ett prisvärt, starkt och hållbart alternativ till tegel och andra material.

Plåttak

Plåttak kommer med en rad fördelar gentemot exempelvis betong och tegel. Till exempel är det i princip underhållsfritt och väger betydligt mindre. Takets konstruktion behöver inte dimensioneras med plåtens vikt i åtanke, så som behöver göras med tegel och betong, till exempel.

Medan tegelpannor kan gå sönder (vilket de gör ganska ofta), så behöver de bytas ut. När tillräckligt många pannor har gått sönder kan du behöva anlita en takläggare igen. Sammanlagt kan det bli en del kostnader på lång sikt.

Det här är ett problem som man inte har med takplåt. Vidare finns stora möjligheter att anpassa utseendet på dem. Det finns plåt som ser ut som pannor, men vanligt är till exempel också mintgrön plåt som läggs i breda mönster.

Shingel

Shingel påminner en del om papptak. Det är ett relativt nytt material, som består av formskurna glasfiberplattor som är impregnerade med asfalt. De är självklistrande och kan, av de flesta, läggas utan att man behöver anlita en takläggare. Är det något takmaterial passar för ”gör-det-självare”, så är det troligtvis shingel som passar bäst.